недеља, 31. мај 2015.

#ReadingWithKeti #2

Ćao drage moje,
došlo je vreme za drugi po redu post u rubrici Reading with Keti. Nadam se da je bar neka od vas rešila da posluša moju preporuku i zabavi se trilogijom Pedeset nijansi o kojoj sam pisala u prošlom postu.

Danas za vas imam skroz drugačiju, mnogo ozbiljniju a u isto vreme i jako zanimljivu knjigu. Reč je o romanu koji nosi naziv Katarina Velika, a pisac je Darija Olivije. Ukoliko vam nije poznato ko je ona bila u nastavku možete pročitati kratak odlomak sa sajta Wikipedia kako bi se upoznali sa njenim likom i delom.



"Katarina II Aleksejevna, rodjena kao Sofija Avgusta Fredrika fon Anhalt-Cerbst (21.april 1729.-6. 
novembar 1796.) je bila carica Rusije od 28.juna 1762. godine do svoje smrti. Bila je primer prosvećenog vladara svog vremena.
Godine 1744. ruska carica Jelisaveta odabrala je Sofiju  za ženu svom nećaku Petru III od Rusije, svom izabranom nasledniku. Sofija je promenila ime u Katarina kada je preobraćena u rusku pravoslavnu veru. Brak je okarakterisan kao promapšaj usled njenih neverstava. Brzo je postala popularna kod nekoliko političkih grupa koje su bile protiv njenog supruga. Vrlo obrazovana, Katarina je bila ukorak sa novostima iz Rusije i ostatka Evrope. Dopisivala se sa mnogo velikih umova svoga vremena, uključujući Voltera i Didroa. 1762. nakon preseljenja u novi Zimski dvorac u Senkt Peterburgu, Petar je došao na tron kao Petar III od Rusije, ali njegova ekscentrična politika je otudjila grupe koje je katarina pridobila. Grigorij Orlov, Katarinin tadašnji ljubavnik, bio je vodja zaverenika koji su proklamovali Katarinu kao vladara, a Petar je ubijen manje od šest meseci po dolasku na tron, 17. jula 1762. godine. Postojala je sumnja da je Katarina umešana u Petrovo ubistvo ali nikada nije dokazana."





Što se knjige tiče, ona je istorijska, istinita priča (inače moj najomiljenjiji žanr)napisana  na bazi memoara ove velike vladarke. Govori o jednoj izmučenojm nesrećnoj, ali sa druge strane snažnoj i odlučnoj ženi. Ženi koja nije mogla bez ljubavi, ženi velikog srca i još veće mudrosti.
Njoj rodjenjem nikako nije bilo predodredjeno da bude vladarka, naročito ne carica velike Rusije, ali sudbina je htela drugačije. Rodjena je u siromašnoj nemačkoj kneževskoj porodici. Kroz svoj život Katarina je prolazila kroz različite patnje i tuge, ali je pred sobom imala veliki cilj koga je sve vreme bila svesna i koji je na kraju postigla.

Ovo je sjajna knjiga koja će svaku od vas koja je bude pročitala osnažiti i povećati vašu veru u sebe. Knjiga kroz koju se stalno provlači tema da treba da budete svesne sebe i da ne dozvolite da muškarci upravljaju vama. Svaka od nas je posebna i treba da bude svesna svoje posebnosti. Treba da poštuje samu sebe, jer ako sami sebe ne poštujemo neće nas ni drugi poštovati.

Katarinina sudbina je pokazatelj da se sve u životu može ako se dovoljno želi i ako smo dovoljno jaki da se nosimo sa svim nevoljama na koje ćemo naići na svom putu ka cilju.

Ovo je jedna od najboljih knjiga koje sam pročitala i od srca vam je preporučujem.




Možete je pronaći u knjižarama Delfi, po ceni nižoj od 600 dinara.

Nadam se da vam se ovakva vrsta postova dopada, meni je kao velikom ljubitelju knjiga i čitanja veoma draga.

Ako imate neku knjigu koja je na vas ostavila utisak podelite to sa mnom u komentarima.

Do narednog posta, budite mi pozdravljene i nešto lepo čitajte. :*










Нема коментара:

Постави коментар